Ciasto drożdżowe

dnia

Najlepsze i najszybsze ciasto drożdżowe jakie jadłam. Zawsze się udaje; zawsze pięknie wyrasta. Zazwyczaj robię je z wiśniami. W zamrażalniku mam zapas tych owoców, który starcza mi do kolejnego lata 😉 Ciasto nie jest mocno słodkie, jest idealne dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. W przepisie wykorzystuję miód. Najczęściej robię drożdżowe bez kruszonki, ale poniżej podam na nią przepis dla zainteresowanych.

źródło przepisu

SKŁADNIKI:

  • 400 g. mąki pszennej;
  • 20 g. świeżych drożdży lub 10 g suchych;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 100 g. roztopionego masła;
  • 125 ml mleka;
  • 60 g. miodu;
  • 3 jajka;
  • 400 g. wiśni (świeżych lub rozmrożonych)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Kruszonka:

  • 60 g roztopionego masła;
  • 90 g. mąki pszennej;
  • 50 g. cukru.

Mąkę wymieszaj z cukrem. Zalej gorącym masłem i wymieszaj widelcem. Następnie wyrabiaj w palcach na kruszonkę.
PRZYGOTOWANIE:

  1. Do małego naczynia rozkrusz drożdże, zasyp je cukrem i pozostaw na 2 min. Po tym czasie je rozmieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj 60 ml. ciepłego mleka oraz łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 min. Jeśli używasz suchych drożdży wystarczy, że rozmieszasz je z mąką.
  2. Do osobnej miski przesiej mąkę. Dodaj jajka, resztę mleka, miód, roztopione i lekko wystudzone masło oraz wyrośnięte drożdże.
  3. Całość wyrabiaj mikserem (końcówką do ciasta drożdżowego) przez co najmniej 10 minut. Ciasto przełóż do dużego naczynia wysypanego mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 1,5 godziny do podwojenia objętości.
  4. Po tym czasie ciasto wyrób krótko jeszcze raz.
  5. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przełóż do niej ciasto. Na wierzch ułóż wiśnie, możesz posypać kruszonką. Przykryj blachę ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, do wyrośnięcia.
  6. Ciasto włóż do zimnego piekarnika i rozgrzej go do 180 st. grzanie góra dół. Piecz ciasto około 30 min – 40 min.
  7. Ciasto wystudź w lekko uchylonym piekarniku.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz