Najlepsze i najszybsze ciasto drożdżowe jakie jadłam. Zawsze się udaje; zawsze pięknie wyrasta. Zazwyczaj robię je z wiśniami. W zamrażalniku mam zapas tych owoców, który starcza mi do kolejnego lata 😉 Ciasto nie jest mocno słodkie, jest idealne dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. W przepisie wykorzystuję miód. Najczęściej robię drożdżowe bez kruszonki, ale poniżej podam na nią przepis dla zainteresowanych.
źródło przepisu
SKŁADNIKI:
- 400 g. mąki pszennej;
- 20 g. świeżych drożdży lub 10 g suchych;
- 1 łyżeczka cukru;
- 100 g. roztopionego masła;
- 125 ml mleka;
- 60 g. miodu;
- 3 jajka;
- 400 g. wiśni (świeżych lub rozmrożonych)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kruszonka:
- 60 g roztopionego masła;
- 90 g. mąki pszennej;
- 50 g. cukru.
Mąkę wymieszaj z cukrem. Zalej gorącym masłem i wymieszaj widelcem. Następnie wyrabiaj w palcach na kruszonkę.
PRZYGOTOWANIE:
- Do małego naczynia rozkrusz drożdże, zasyp je cukrem i pozostaw na 2 min. Po tym czasie je rozmieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj 60 ml. ciepłego mleka oraz łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 min. Jeśli używasz suchych drożdży wystarczy, że rozmieszasz je z mąką.
- Do osobnej miski przesiej mąkę. Dodaj jajka, resztę mleka, miód, roztopione i lekko wystudzone masło oraz wyrośnięte drożdże.
- Całość wyrabiaj mikserem (końcówką do ciasta drożdżowego) przez co najmniej 10 minut. Ciasto przełóż do dużego naczynia wysypanego mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 1,5 godziny do podwojenia objętości.
- Po tym czasie ciasto wyrób krótko jeszcze raz.
- Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przełóż do niej ciasto. Na wierzch ułóż wiśnie, możesz posypać kruszonką. Przykryj blachę ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, do wyrośnięcia.
- Ciasto włóż do zimnego piekarnika i rozgrzej go do 180 st. grzanie góra dół. Piecz ciasto około 30 min – 40 min.
- Ciasto wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
SMACZNEGO 🙂